Olen lähdössä tanssifestareille Malagaan! Siksi tähän talven pimeyteen sopii hyvin Malagaan-laulun sanat:
”Nyt tai ei koskaan, menen aurinkoon Lipun lunastin ja lennän etelään, lennän etelään Tarpeekseni saanut oon synkästä ja lennän etelään, lennän etelään Meen Malagaan, tai mihin vaan Elämän kevääseen, elämän kevääseen”
Myös tämän laulun artisti Jari Sillanpää asuu Malagassa, ottaen myös etäisyyttä häneen viime vuosina kohdistuneisiin kohuotsikoihin. Mutta mitä ihmettä, miksi suomalaiset terveysmatkailevat ulkomaille? Kirjoitin tästä aiheesta blogitekstin hetki sitten.
Nyt on ihan pakko palata vielä tähän terveysmatkailuaiheeseen.
Tapasin nimittäin sairaanhoitajan, joka oli ollut 2018 työharjoittelussa yksityisklinikalla Malagassa, tuolla suomalaiseläkeläisten kansoittamalla Espanjan aurinkorannikolla.
Hän kertoi sairaanhoitokulttuurien eroista. Ensinnäkin, tälläkin privaattiklinikalla, jonne suomalaiset vakuutusyhtiöt suomalaisturistit tarvittaessa ohjaavat, oli hygieniatasossa iso ero Suomeen. Kuvaavana esimerkkinä hän kertoi toimenpiteestä, jossa otetaan selkäydinnestenäyte. Tässä toimenpiteessä tulee noudattaa erityistä tarkkuutta siitä, että koko toimenpide suoritetaan puhtaasti eli steriilisti, ettei bakteereita pääse kulkeutumaan neulanpistohaavaan ja sitä kautta aivo-selkäydinnesteeseen. Kyseessä oli kaiken lisäksi potilas, jonka immuunipuolustus oli alhainen, eli hän oli erityisen herkkä kaikille tulehduksille. No, steriilit instrumenttipöydät ja hanskat laitettiin asianmukaisesti. Mutta sitten lääkäri halusi Rolex-kellonsa näkyviin steriilin hanskan alta, ja käytti steriileitä hanskojaan tähän. Koskettuaan kelloonsa ja ihoonsa, ei hanskat tietenkään olleet enää steriilit. Kirurgi kuitenkin jatkoi toimenpidettä likaisilla hanskoilla, mutta Rolex-kello hienosti näkyvillä. Lisäksi hän piti kyynärpäitään steriilillä pöydällä, jolloin ihon bakteerit pääsivät siirtymään puhtaalle pöydälle, ja sille hetken päästä asetetuille näytteenottoneuloille. Se siitä steriilistä toimenpiteestä!
Toisena huomiona espanjalaiselta yksityisklinikalta oli iso hierarkia sairaalamaailmassa. Suomessa sairaanhoitajat ovat tärkeä osa tiimiä, ja kaikki tekevät yhteistyötä. Espanjalaisella yksityisklinikalla ei olisi tullut kuuloonkaan, että sairaanhoitaja olisi ehdottanut lääkärille esimerkiksi jotain potilaan hoitoon liittyvää. Myös potilaan asema oli heikko, hänelle ei kerrottu juuri mitään hoidoista, suunnitelmista tai hänen terveydentilastaan. Tämä kävi valitettavasti minulle omakohtaisesti selväksi vuosi sitten, kun samaisella klinikalla hoidettiin lähisukulaiseni paha reisimurtuma, joka tuli onnettomuudessa golfkentällä. Pahaksi onneksi hänellä ei ollutkaan matkavakuutus enää yli kolmen kuukauden ulkomailla oleilun jälkeen voimassa, joten sekin vaikutti tuleviin kustannuksiin ja hoitopaikkavalintoihin: evakuointilento Suomeen ei onnistunut, eikä reittilennolla voinut matkustaa näin pahan vamman kanssa. Yritin kyllä järjestää kaikin keinoin, että leikkaus olisi voitu tehdä Suomessa. Varsinkin sen jälkeen, kun olin konsultoinut HUS:n ortopedikollegaani, joka antoi vinkin: kaikki Alppien eteläpuolella sattuneet vammat kannattaa leikata Suomessa, niin iso ero hoidon laadussa on. Valitettavasti huonosti kävi tässäkin tapauksessa. Leikkaus epäonnistui, hoito oli ala-arvoista ja potilas melkein kuoli. Suomeen palattuaan hänet leikattiin välittömästi uudelleen HUS:n uudessa Siltasairaalassa.
Euroopassa kuolee noin 33 000 ihmistä vuodessa infektioihin, joihin antibiootit eivät enää tehoa. Suuri osa näistä resistenttien bakteerien aiheuttamista infektioista esiintyy sairaalapotilailla. Suomessa antibioottien teho on onneksi edelleen hyvä. Esimerkiksi etelä-Euroopan maissa esiintyy Suomeen verrattuna multiresistenttejä bakteerikantoja huomattavasti enemmän, Euroopan ulkopuolisista maista puhumattakaan. Riski saada tällainen antibioottihoitoihin reagoimaton bakteeri on siis todellinen ongelma ulkomailla, etenkin sairaalahoidossa. Esimerkiksi Turkista voi saada tuliaiseksi ns. superbakteerin. Ennen kuin suunnittelet leikkausmatkaa Turkkiin, superbakteereista voit lukea lisää esimerkiksi täältä.
Näihin kokemuksiin perustuen: Kyllä suomalainen sairaanhoito ja koulutus on korkeatasoista ihan kansainvälisestikin vertailtuna! Ja muistathan kunnon matkavakuutuksen (ja varmista, että se on voimassa koko matkan ajan!). Lisäksi nämä edellä mainitut tapaukset eteläisestä EU-maan yksityissairaalasta saivat minut jälleen pohtimaan, miksi ihmeessä suomalaiset haluavat vapaaehtoisesti lähteä riskeeraamaan terveyttään, ja valitsevat leikkaustoimenpiteisiin suomalaisen klinikan sijasta jonkun muun maan?
Terveysmatkailua suunnitteleville suosittelisinkin suosimaan suomalaista, ja Sillanpään Malaga-biisin sijaan hyräilemään Gasellien biisiä:
” Eikä tarvii pitää lomia, mitä mä Malagas? Viihdyn hiton hyvin himas Khyä, mitä mä Malagas? Viihdyn hiton hyvin himas. Vaik aina ei oo luksusta, oon asunu tääl muksusta, A-ha Viihdyn hiton hyvin himassa Hiton hyvin himassa Khyä, Mitä mä Malagas? Viihdyn hiton hyvin himas” (Gasellit, JVG - Mitä Mä Malagas?).
Comments